2013. október 27.

Szerencsétlen vereség...


Nyerhettünk volna akár, ha nem puskázzuk el az első félidőt, ha nem tutyimutyiként megyünk ki a pályára, ha megítél a bíró legalább egy tizenegyest, ha Benzemára nem jár rá a rúd. Ez mind- mind olyan dolgok, amik miatt elvesztettük a meccset, no de nézzük meg bővebben, hogy mi történt az idei első klasszikuson, melyet a Barcelona nyert meg.



Szombat késő délután a 2013-2014-es idény első El Clasico-ja került lejátszásra, a Barca szentélyében, a Camp Nou-ban. Nagyon vártuk a mérkőzést, hiszen mindkét csapat úgymond "tiszta lappal" vágott neki a meccsnek és kíváncsiak voltunk a két új edző taktikai húzásaira, a felállásokra, a játék rendszerre. Nos, Ancelotti már a meccs előtt egy igen érdekes húzást prezentált, már a kezdő kihirdetésével. Ehhez hasonló felállást még nem láthattunk az itt töltött ideje alatt. Egy kis félsz és egy kis bátorság is közrejátszott abban, hogy öt védőt küldött fel a Barcelona ellen. Nagyon nagyot akart alakítani Carlo, ám belebukott.


A kezdő tizenegy a következő volt: a kapuban Diego Lopez, a védelem jobb oldalán Carvajal, mellette Varane- Pepe, majd a bal szélen Marcelo kapott lehetőséget. Volt egy hátra tolt ék is a középpályán, vagyis az előttük levő hármast Ramos, Modric és Khedira alkotta. Ramos volt a szűrő, tehát a hátra tolt ék, ami azt jelenti, hogy Illara dolgát helyettesítette. A támadószekcióban Bale, Ronaldo és Di Maria szerepelt. Cristiano Ronaldo újfent középen kapott szerepet, szóval Ancelotti arra számított, hogy van még rajta kívül szélvész szélső, akik megfelelnek a feladatra. Di Maria és Bale folyamatosan cserélgették a széleket, de Ronaldo sem maradt egy helyben, hiszen középen Mascherano és Piqué közrefogásában sok levegőhöz nem juthatott, így ficánkolódnia kellett. Amikor csak hozzá került a labda, rögtön kettő, vagy három ember is megszállta a portugált, esélyt sem adva neki a gólszerzésre..., de erre még a továbbiakban vissza térünk.
Csereként ott volt még Arbeloa, Benzema, Casillas, Coentrao, Illaramendi, Isco és Jesé.

Az első félidőről nem nagyon van kedvünk írni, hiszen úgy álltunk ki, mint egy szerencsétlen kis csapat, kik most játszanak először a katalánok ellen... ergo vártunk addig, míg okunk nem volt arra, hogy bátrabbak legyünk. Alig jutottunk el a Barca kapujáig, alig tudtunk kapura lőni, mert mi visszahúzódtunk a saját térfelünkre és ott próbáltunk meg valamit alkotni. Túlságosan is magunkra húztuk őket, aminek végül meg lett a böjtje. Nem figyeltünk eléggé a Neymar- Iniesta kettősre. Addig- addig engedtük, hogy ők uralják a pályát, hogy ők irányítsák a meccset, míg nem oda kerültek teljesen a kapunk elé és megszerezték a vezetést Neymar által. Neymar gólja előtt volt egy hasonló szituáció, amikor Iniesta a semmiből alakított ki helyzetet, Neymar lőtt ugyan, de gyengén... ezt még megúsztuk. Ám a következőt nem és aki velünk tartott az online közvetítésben, akkor az tudja, hogy mi már ekkor megmondtuk, hogy ha még egy ilyen lehetőséget hagyunk nekik, nem fognak hibázni és kegyetlenül lefognak csapni. Ez meg is történt bizony nem sokkal később, amikor Neymar labdát kapott Iniesta-tól, aki egy gyönyörű megmozdulással tette a brazil elé a játékszert, amely személy jóformán azon nyomban a kapura lőtte, pont a hosszú sarokba. Viszont kérdés, hogy vajon úgy is gólt lett volna, ha Carvajalon nem pattan meg? Mindenesetre meg pattant és gól lett, ezután pedig fújhattuk a riadót.

A riadó ezek után is elmaradt, maradtunk az eddigieknél, vagyis nem kockáztatunk, védekeztünk, aztán lesz ami lesz alapon folytattuk a meccset. Persze látszott némi előretörés a játékunkban, ami olyan fel- fellángolás szerű volt, de mégis a Barcelona uralkodott továbbra is a pályán. Modric, mint irányító nagyon jól tette a dolgát, le a kalappal, de egyszerűen úgy nem lehet irányítani, mikor egy tiszta helyen három ellenfél veszi körül, csapattárs meg csak mögötte van... a két védő személyében. Szó mi szó, elcsesztük, de piszkosul el az első félidőt. Semmire sem voltunk képesek, bár volt a végén egy meg nem adott tizenegyes, de az olyan beláthatatlan volt a bíró szemszögéből, hogy azért nem hibáztathatjuk. Mert igen úgy kezezett Adriano, hogy azt csak a kamera vette észre, illetve Khedira, aki rögtön futott a bíróhoz, de ő fittyet sem hányt rá. Tulajdonképpen így lett vége az első játékrésznek. Jó alkalom nyílott arra, hogy az edző és a játékosok átbeszéljék a taktikát, ha még akarunk valamit ezen a meccsen. Egyértelmű volt, hogy valamin változtatnunk kell, erősebben, bátrabban kell, hogy játsszunk.

A folytatásra változtatás nélkül léptünk pályára, ami a kezdőt illeti, ám innentől kezdve sokkal impulzívabban fociztunk, ezt bizonyítja, hogy máris a 46. percben szöglethez jutottunk. Ugyanakkor a hazaiak is gyorsan reagáltak a mi lépésünkre, és továbbra sem álltak le. Az első tíz perc úgyszintén az övék volt, két helyzetet is kialakítottak, gólt azonban nem sikerült lőniük. Azonban a 60. minutumtól belecsaptunk a közepébe, folyamatosan támadtunk, megállás nélkül. Hol eredményesen, hol eredménytelenül. A védelmi vonal már a térfélen volt, annyira rámentünk a betömörülő Barcára, mint anno José idejében. Igyekeztünk hibára kényszeríteni őket, hogy mihamarabb ki tudjunk egyenlíteni. A 61. percben beálló Karim aki Bale-t cserélte, majdnem meg is szerezte várva várt találatot, ami még fényt biztosított volna az alagút végére. Ámde a francia bombalövése végül a kapufán csattant... centiken múlott, hogy nem lett meg az egyenlítő találat. Ezek után továbbra is bátran, harcolva játszottunk, de nem jött eredmény. A 78. percben aztán jött a feketeleves, mikor Alexis beemelte a játékszert a kapuba. Ennél a gólnál egyértelműen kijelenthetjük, hogy Lopez hibázott, de nem rajta múlott, hogy nem tudtunk nyerni. Feljött Jesé a második hazai gól előtt két perccel, és pompásan játszott, sőt ő szerezte vissza a becsületünket a 90. minutumban szerzett góljával. Azt hiszem nem lehetünk büszke a játékunkra, főleg úgy, hogy ha az első félidőben is így játszottunk volna, akkor biztosan nyerünk..., mert a Barcelona nem játszott jobban nálunk, mi voltunk azok, akik eladtuk a meccset. Oda ajándékoztuk Martino-nak. Nem is kérdés. Simán lehetett volna egy iksz, de akár nyerhettünk is volna, ám Ancelotti ezt most nagyon eltaktikázta. Nagyot akart húzni, de nem jött be. Mert van a mondás: ,,Sokat akart a szarka, de nem bírta a farka".



A-tól Z-ig

Nézzük akkor, hogy hogyan is teljesítettek kedvenceink... iskolai osztályozás szerint értékeljük őket.Vagyis, jeles, jó, közepes, elégséges és elégtelen.

Bale: Alulmaradt Neymarral szemben, ez tény. Ő is, az eltaktikázás áldozata lett, hiszen a mesterünk általa akart hatalmasat aratni... hiba volt. Nem rég csatlakozott a klubhoz úgy, hogy erőnlétileg nulla volt. Nem vett részt a nyári előszezonban. Nem tudott még azonosulni ahhoz a rendszerhez, ami még nincs is. Nem ő a hibás, hogy szürke volt, hanem Ancelotti, mert a kezdő közelébe sem kellett volna tenni. Ám mégis kezdőként lépett pályára, és 60 perc alatt csak 23-szor tudott passzolni és mindössze kétszer (!) veszélyeztette a hazaiak kapuját, de az is amolyan "stadionból való kilövésre" hasonlított. Nagy hiba volt, hatalmas nagy. Helyette inkább Isco kellett volna, de ezen már kár is rágódni. Idő kell neki, hogy alkalmazkodni tudjon, hogy körül nézés nélkül ugyancsak érezze a társakat. Ráadásul még nem is a saját posztján játszott. Még ő kevés ide, nagyon kevés, lesz még jobb is, biztosak vagyunk benne, de idő kell. Nem pedig rögtön bele a mély vízbe, mert könnyen megfulladhat. És innentől kezdve ő lett a sajtó eledele... monumentális ára van és egy szart sem ér a pályán. Gratulálok Carlo, így kell ezt! Ezek után, még jobban kell majd dolgoznia a walesinek, hogy bizonyítani tudjon. (Közepes)


Benzema: Haragszom a fiúra, mert piszkosul jól játszott. Miért nem lehet mindig így? Miért? Lehet veszíteni, de nem mindegy, hogy hogyan. Ő arra a fél órára szívét- lelkét kiadta. Olyan passzokat nyomott, melyek mind társhoz mentek, és az a kapufa... azt a mindenségit. Látszódott az arcán, hogy a lelkét is eladta volna, azért a gólért, de ismerjük a mondást: ,,szegény embert még az ág is húzza". Inkább őt kellett volna kezdetni, mint Bale-t, mindenesetre a padon kell maradnia, hogy tanuljon a hibájából... fogunk mi még látni egy olyan Benzemát a pályán, mint amilyet láthattunk tegnap. Egy lövése volt a meccsen, az is a kapufán csattant... pedig ha gól lett volna. Továbbá tizenhárom passzt is adott, amelyek nem olyan "alibik" voltak. (Jó)

Carvajal: Nagyon jól játszott, kellett ő ide. Bár voltak helyzetek, mikor Neymar meg- meg etette, de olyanok is előfordultak mikor amolyan "Varane csodaerőként" akadályozott meg egy- egy támadást. Arbeloa sem tudott volna jobb lenni. Nagyon jó fejlődési szakaszban van. Ez az ami kell nekünk. Mindössze három szabálytalanságot követett el a meccs alatt, és kétszer pedig ő ellene szabálytalankodtak. Negyven passzt adott le, 95%-os sikerrel. (Jó)


Di Maria: 76 percig volt pályán az argentin és az a baj, hogy próbált valamit csinálni, de nulla volt. Nagy csalódás ő most nekem, mert semmire az ég világon nem volt képes. Egy lövése volt, mely eltalálta ugyan a kaput, de nem jelentett veszélyt. 27-szer passzolt, 59%-os sikerrel... kevés, nulla. (Elégséges)

Illaramendi: Az 56. minutumban jött fel és kiválóan játszott. Szerelt, támadt, kúszott, mászott, harcolt, de persze ésszel. Modric társaként egyszerűen pompásak voltak. Úgy melózott, mint egy kisiparos, aki a mindennapi megélhetésért dolgozik. Kell ő ide, csak még neki is fejlődnie, de elsősorban erősödnie kell. És a legjobb, hogy amikor beállt átvettük az irányítást, rögtön. Ám nem azért, mert a Barca megunta a passzolgatást... nem! Modric- Illara- Isco középpálya kell, mert úgy hogy! (Jó)

Jesé: A főnök, ej de büszkék vagyunk rá. Feljött és gólt szerzett, mely a becsületünket adta vissza. Egy kapura lövés, egy gól. Kezdőbe vele, játszatni kell... meccs tapasztalatot kell neki szerezni. Nagy reménységünk lesz ez a srác, vagy már az? (Jeles, dicsérettel)


Khedira: Mi kell még ahhoz, hogy ne ő legyen a kirobbanhatatlan, örökös sarkantyús kezdő, a Félisten? Mi? A nyavalyába is. Sírnom kell, mikor nála a labda és a labda is sír. Védekezni nem tud, támadni ugyan támad, de azt sem tud... akkor mit tud? Azt tudja, hogy megindul a lasztival és amikor gáz a helyzet vissza passzolja oda, ahonnan elindult. Hát... eszméletlen. Két ziccert rontott el és úgy lassítja a játékunkat, mint egy öreg mama... ő a kézifékünk. Húzzon el a Chelsea-be, takarodhat is. (Elégtelen)

Lopez: Bár a második gólban jócskán benne volt, nem hibáztathatjuk azért, amiért kikaptunk. Bár igazán vissza táncolhatott volna a kapuba, számítani lehetett arra, hogy megfogja emelni a labdát Sanchez. Ettől függetlenül... mindegy, menjünk tovább, mert már így is hosszú lett a cikk. (Közepes)

Marcelo: Jól játszott, nem is akárhogyan. Harminchét passzt osztott ki a társak között, nagyon jó. A támadásokból is gyönyörűen kivette a részét. Kétszer volt szabálytalan, és HÁROMSZOR voltak ellene szabálytalanok. Messi is szabálytalankodott ellene, mint egy dög úgy rukkapált és mégis Marcelo kapott sárgát... itt elgurult a gyógyszerem. A kis Messi mindig ártatlanként jön ki mindenből... (Jó)


Modric: Nagyon jól irányított, mindig szabad területre mozgott, csak nem mindig kapta meg a labdát. Háromszor szabálytalankodtak ellene, egyszer Messi még a pólóját is leakarta róla venni... ej melegszik a fiú? Negyvennégyszer passzolt a horvát, 89%-os sikerrel. Jól nyomta, nagyon is. (Jó)



Pepe: Komolyodik a srác, tetszik. Csak egyszer szabálytalankodott, csak egyszer. Ügyes... és nem csak egyszer állította meg a pici Messit meg a többieket. Egyszer kapura is lőtt, egyszer pedig blokkolt is egy lövést. (Jeles)

Ramos: Attól függetlenül, hogy nem a posztján játszott, nem volt rossz, csak nem neki kellett volna játszani. Ezt is Carlo cseszte el... (Közepes)

Cristiano Ronaldo: Harcolt, igyekezett. Gólpasszt adott, a végén pedig még Puyol-val is csevegett. Sajnos csak egyszer lőtt kapura, gólt nem tudott szerezni. Négyszer fal-tolták. Küzdött, harcolt, nem jött össze, nem a posztján játszott. (Közepes)

Varane: Most is jó volt, kétszer blokkolt egy lövést. Sokan mondják, hogy benne van a keze a második gólnál, de egy védő feladata ilyenkor az, hogy hátráljon amíg csak lehet. (Jó)

Ez bizony tizenegyes
No, elérkeztünk a végéhez. Annyit még leírnánk, hogy bár kikaptunk ettől függetlenül, van remény. Hiszen ahogyan a 2. félidőben játszottunk, az már valami. Ancelotti ezt eltaktikázta, nem is kicsit. Reméljük tanul majd a hibájából, viszont első klasszikusnak nem volt rossz, még mindig jobb, mint az 5-0-a. Picit ugyan félt, meg bátor is volt egyszerre, de majd a visszavágó hazai pályán, biztosan, hogy jobb lesz.
Addig is tovább kell fejlődni, a rendszert pedig jobbá kell csiszolni. Szerdán újabb bajnoki elé nézünk a Sevilla ellen... nyerni kell, mert így is le vagyunk maradva. 

Díjátadó

A meccs legjobbja, ganéja, meglepetése/csalódása, illetve a meccs aranya.

A meccs legjobbja:

Modric. Kiválóan irányított, mindig szabad volt, csak a társak már vakok voltak. A négyes érdemjegy mellé, kap egy különdíjat is, megérdemli.

A meccs ganéja:

Khedira. Folytassam?

A meccs meglepetése:

Illaramendi. Először féltem, amikor feljött, de utána... egyből át is vettük az irányítást.

A meccs csalódása:

Bale. Nem az ő hibája. de sok mindenki csalódott benne. Ezt az egészet el lehetett volna kerülni, ha nem teszi be a drága jó mesterünk a kezdőbe.

A meccs aranya:

Jesé. Egyértelmű. Akinek nem, nézze vissza a meccs utolsó tíz percét.


Most már tényleg vége a cikknek, bíróznék, de nem teszem, mert kapnánk az oltásokat rendesen. Azonban annyit még leírnék, hogy pokolian gyenge volt a játékvezető, iszonyatosan. Hogy miért? Nem tudom, de siralmas volt. Olyan dolgokat nem látott, amiket más igen, és olyan szituációkban döntött rosszul, amiknél már a fejemet fogtam. Marcelo kap sárgát, Messi helyett? Mindegy is!
A meccsnek vége, lépjünk tovább. Nézzünk előre, várjuk a jövőt. Fejlődnünk kell még, mert van hova. Szerdán pedig majd a Sevilla ellen kell majd megnyerni a három pontot, mert le vagyunk maradva, mint a borravaló.
Addig is tartsatok velünk... továbbá köszönjük a támogatásokat is, jól esik. Ötezer rajongói szám, az nem kis piskóta. Köszönjük!

HALA MADRID

Lakatos Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése