2013. október 25.

Az első El Clásico...

Újra itt van, az a bizonyos "mumusnak" titulált összecsapás, a gigászok gigászi csatája, a két ősi rivális megmérettetése, ahol semmit sem rejtenek véka alá. Ahol és amikor mindenki leveti gátlásosságát és mindent beleadva küzd és izzad a győzelemért. Amikor ha vesztesz, te vagy a világ legrosszabbja, mikor nyersz... az egekbe ugrasz és téged dicsőítenek majd. Amikor két olyan csapat találkozik egymással, melyeknek meg van a dicsőséges múltjuk, jelenjük és jövőjük. Egyik sem élhet a másik nélkül...- ilyen háború ez.

Szombaton délután az egész világ figyelme csakis egy dologra fog összpontosulni, méghozzá a két spanyol monumentális együttes csatájára, vagyis a Barcelona - Real Madrid gigászi összecsapására. Kicsik és nagyok együttesen fognak leülni a tévé elé, hogy megtekinthessék a földkerekség egyik, -ha nem az egyetlen- legnagyobb mérkőzését, a futball világában. A főszereplők a katalánok lesznek majd, hisz ők fogják képviselni a házigazda szerepét, így egy esetleges vereség, nekik fája jobban. A Real Madrid, azaz mi vendégként utazunk Barcelonába, vagyis nekünk van kevesebb veszíteni valónk. Hiszen ha mélyen belegondolunk, a Barcelona könnyen lecsúszhat az első helyről, ha megverjük őket, a saját stadionjukban (nem először az elmúlt pár hónapban), a saját közönségeik előtt, ráadásul még csorbát is szenvedne az önbecsülése a gárdának... a szurkolók tajtékoznának, és rohamoznának. A sok divat elpártolna tőlük szép lassan, ugyanis a divatok csak egy ideig elhivatottak "csapatuk" iránt... ameddig megy a szekér. Ám a Barca nem úgy menetel, mint korábban, picit mintha ellennének tunyulva, mintha már jóllaktak volna az eltelt néhány esztendőkben aratott sikerek után. Nekünk, azért nincs sok veszíteni valónk, hiszen mi vagyunk/leszünk a "pályán kívüliek", a vendégek. Egy győzelem maga a dicsőség, pláne idegenben egy olyan nagy presztízsű klub ellen, mint amilyen a Barcelona is. Egy döntetlen pont, hogy elfogadható eredmény, hisz jöttünk, láttunk és elhoztunk egy pontot a Camp Nou-ból. A vereség? - Pedig annak tudható be, hogy idegenben játszottunk, idegen ellenszurkolók előtt, kik fülsüketítően éltették és biztatták csapatukat, így nehéz volt nekünk koncentrálni. Ettől függetlenül nem a vereségre kell gondolni és törekedni, hanem a Barca nyereségének a megkisebbítésére- vagyis a legfőbb prioritás a pontrablás.


A Barcelona úgy vág neki eme "háborúnak", hogy jelenleg vezető pozícióban áll a bajnoki tabellán, 25 egységnyi ponttal, 28 lőtt és mindössze 6 kapott góllal. Kilenc mérkőzésből, nyolcat sikeresen megnyert a gárda, egyszer ikszeltek, méghozzá legutóbbi ellenfelük, az Osasuna ellen. A Bajnokok Ligájában is kiemelkedően teljesítenek, hiszen ott is az első helyen tartózkodnak, vagyis csoportvezetők, a Milan, a Celtic és a holland Psv előtt. A három lejátszott Bl mérkőzés után 7 ponttal büszkélkedhetnek, de csak azért, mert a Milánói bordó- feketék ellen az e héten lejátszott keddi találkozón, valamilyen oknál fogva langyosan futballozott Martino csapata. Oknak lehetne mondani azt, hogy amolyan sorsdöntő meccs vár rájuk, ezért egy picit "álmosabban" fociztak, sérülést, fáradtságot és egyéb gondot nem megkockáztatva. Ezért sem oly biztos, hogy ugyanaz a mentalitású alakulat fog szombat délután is a zöld gyepre lépni, mely fellépett a Milan ellen. Ravaszak, tény, de mi sem most jöttünk le a falvédőről.
Néhány sérültje is van a sztárcsapatnak, akik nem biztos, hogy szerepet kapnak majd az idei szezon első klasszikusán. Jordi Alba, Afellay és Cuenca azok, akik kisebb- nagyobb problémákkal küzdenek, ezért nem bevethetőek. Ugyanakkor Martino mesternek van miből válogatni, hiszen csupa jó és kiemelkedő játékosokkal van tarkítva az Fc Barcelona, nem hisszük, hogy gondot jelentene eme játékosok kiesése. Habár Jordi Alba kulcsjátékos... de meg van a megfelelő opciója. A lényeg, hogy Lionel Messi biztos, hogy a pályán lesz az elejétől a végéig... hacsak nem történik az elkövetkezendő 21 órában valamilyen drasztikus baleset vele. Még mielőtt megtámadnátok minket, Isten ne adja, nem akarunk mi semmiféle bajt neki. 
A Barcelona utoljára hazai pályán még a Bayern ellen kapott ki, nem is olyan régen... szerintünk ezt nem kell tovább részletezni. Viszont a legutóbbi egymás elleni meccsünkön, melyet ugyanúgy a Camp Nou-ban rendeztek, a Királyi Gárda- vagyis mi nyertünk, méghozzá igen szépen, tetemes fölénnyel. Az eredmény 1-3 lett a mi javunkra azon a bizonyos február végi napon, amikor a Spanyol Kupa döntőjébe kerülésért viaskodtunk. Azelőtt a bajnokságban 2-2-es eredménnyel búcsúztunk tőlük és a Camp Nou-tól. Az elmúlt pár év legszebb és legörömtelibb idegenbeli összecsapása... 2012. április...- na kitaláljátok?

Sok minden múlhat e két játékoson
Bizony április 21-én volt, amikor is Özil passzolt, Ronaldo kiugrott, a labda pedig beugrott a kapuba, ezzel 1-2-re változtatva az eredményt. Az elmúlt idők legszebb meccse volt, mely minden madridista szívében meg marad, ugye?
Ezzel tehát kijelenthetjük, hogy a Camp Nou-ban José Mourinho vezénylése alatt nagyon jól ment csapatunk játéka 2012-től fogva. Most, hogy Carlo Ancelotti lett az edzőnk a kérdés az, mennyire fogjuk tudni felülmúlni a katalánokat? Mennyire tudjuk majd jól használni a taktikánkat ellenük, idegenben? Ugye az elmúlt 3 trénerünk az első klasszikusukon mind belefutott egy csúnya zakóba. Pellegrini első meccse 6-2-t hozott a katalánoknak, José első találkozója egy pokolian csúnya 5-0-át... vajon Ancelotti mit tervez? Mit tart a tarsolyában? Mire lesz képes? Annyi, megannyi kérdés tornyosul elénk, hogy egy élet is kevés lenne felsorolni, nem hát még egy cikk, melyet nem akarunk óceánnyi hosszúra írni... de ezek a kérdések megválaszolatlanok lesznek mindaddig, míg le nem játsszuk a 90 percet, majd szombaton késő délután.

Itt az idő, hogy megmutassák magukat
Arról már szó esett, hogy ők (Barcelona) hogyan várják a találkozót, most akkor arról is beszéljünk, hogy MI!
A bajnokságban tapadunk az előttünk járókhoz, hisz milliméterekre vagyunk mind az Atleticotól, mind a Barcától. Ha nyerünk, akár az első helyet is átvehetjük... persze eme elképzelés megvalósításához kell az, hogy ne kapjunk gólt, de rúgjunk vagy hármat. Mert a Barca nagyon jól áll a gólok tekintetében hozzánk képest, ugyanis mi csak 19 gólt rúgtunk eddig és majdnem ennek a felét kaptuk, szám szerint kilencet. Vagyis nekünk 10, nekik 22 a gólarányuk... picit csúnya. Ennek ellenére, nyerni kell és nincs mese, bármi történjék is, harcolni kell a végsőkig.
Egyszer már kikaptunk a bajnokságban, mégpedig a Matracosoktól, kik jelenleg előttünk az ezüstöt érdemlő helyen tanyáznak. Továbbá már egy iksz is el lett könyvelve, a Villareal ellen még úgy a szeptember közepén. Októberben mindez idáig veretlenek vagyunk és ezt a statisztikát fenn is kéne tartanunk, ami tudjuk, hogy nem lesz gyerekjáték.
A Bajnokok Ligájában azonban tarolunk, a szó minden értelmében. Három meccs, három győzelem... a Juve, a Galata és a Köbenhavn ellen is mi kerültünk ki nyertesként. Tizenkét lőtt gól és csupán csak 2 kapott a mérlegünk, ez a statisztika valamivel szebb. Nálunk továbbra sem alkalmazható a jó öreg Xabi Alonso játéka, viszont Varane akár már a kezdőben is találhatja magát, ha Ancelotti úgy látja jónak.
Piszkosul kemény meccs lesz, hiszen a nyár folyamán mindkét klubnál történtek változások, ezért ezt a meccset az fogja megnyerni, amelyik alakulat hamarabb tud alkalmazkodni az új dolgokhoz. Természetesen még mindig mi vagyunk az az alakulat kettőnk közül, melynél millió esemény történt. Edző csere, játékosok vándorlása és stb. E meccs négy játékos nagy rivalizálását is hozhatja: Ronaldo vs Messi és Bale vs Neymar. A Ronaldo kontra Messi harcot már kívülről fújjuk, már- már unalmas, ám most itt van két újonc, mindketten nyáron csatlakoztak a klubjukhoz. Ancelotti még azt is mondta, hogy akár Bale kezdő is lehet, ugyanez nem kizárt a másik oldalon, persze nem Bale, hanem Neymar esetében. Mindenesetre érdekes lesz.


Csapatunk kapuját több, mint valószínű, hogy Lopez fogja védeni. A védelem jobb oldalára mi Carvajalt tippeljük, egyrészt azért, mert  szerdán Arbeloa kezdett, másrészt mert Carvajal inkább tud segíteni a támadásokban, mint Álvaro. Középen Pepe- Ramos, vagy akár Varane- Ramos duó is lehet, a bal szélen pedig biztos, hogy a brazil Marcelo fog szaladgálni. Ismét összeállhat a Khedira - Illara páros, ha a 4-2-3-1-es felállást fogja alkalmazni a mester. Ám amennyiben a 4-3-3 fog érvényesülni, akkor a Khedira- Illara- Modric trió fogja alkotni a középpálya tengelyét. Elől pedig ha az előbbi esetet nézzük, akkor Di Maria, Modric, Ronaldo és Benzema, ha az utóbbit akkor, Bale, Di Maria, Ronaldo és Benzema- vagy Morata fogja alkotni a támadószekciót. Mi bármennyire is csípjük Moratát, bármennyire is megadnánk neki az esélyt mégis Benzemának szavazunk bizalmat erre a meccsre, mivelhogy mégiscsak tapasztaltabb futballista, mint a kis Morata.

A fogadóirodák igen biztosak a dolgukban, miszerint ők szinte majdnemhogy hazai győzelmet várnak, abban hisznek. Hatalmas a hazai és a vendég szorzók különbsége, azért ez is érdekes. Mindenesetre aki bátor lesz, és megteszi a vendég diadalmaskodást és feltesz egy szép összeget, bizony nagy jutalomban fog részesülni. Egyáltalán nem biztos, hogy a Barcelona a favorit, szerintünk nem. Komplett csapat, de cáfolni való, hogy ők az elsődleges esélyesek. Okozhatunk nagy- nagy meglepetést, szóval vigyázat!

Gólt fog rúgni szombaton is, Mr. Calma ez tuti
Egy holtbiztos, vérre fog menni a csata. Reménykedjünk abban, hogy nem lesznek botrányok, nem törnek majd ki balhék a pályán és azon kívül. Habár, a szurkolók úgy sem tudják megállni, hogy ne szapulják a másik félt, de mi arra kérünk mindenkit, hogy Tiszteljük az Ellenfelünket, ettől leszünk mi Királyi Drukkerek a Királyi Gárdához megfelelően. Nem pedig hitvány senkik, akik abból élnek, hogy a másikat szidják! Nem! Drukkoljunk, szurkoljunk, szorítsuk ki a győzelmet, énekeljük el százszor a himnuszt, még akkor is ha nem tudjuk. Öltsük magunkra a kabalákat, a sálakat, a mezt, a sapkát. Vessünk keresztet és kívánjuk teljes szívünkből, a Real Madrid győzelmet! Mert Fehér a Szív, Fehér a Lélek, Madrisita leszek amíg csak élek. Real Madrid drukker nem mindenkiből lehet... csakis kizárólag az az ember lehet Real Madrid vérbeli szurkoló, aki magában érzi ezt a hitvallást, mert nekünk ez a hitünk, ez az életünk, még így is pár ezer kilométernyire távol tőlük.
Szombaton délután, 18 órakor Szurkoljunk Együtt kedvenceinkért!



HALA MADRID!!!

2013.10.25- 18.00
La liga, 10. forduló
Camp Nou- Barcelona
Sport 2

A mérkőzést a Sport 2 közvetíti élőben, de mi is beszámolunk a legfontosabb eseményekről a facebook oldalunkon.

Lakatos Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése