2013. október 8.

Ki Ő? - Ismerd meg Casemirot!


Név: Carlos Henrique Casemiro

Születési idő: 1992.02.23.

Kor: 21

Magasság: 184 cm

Súly: 80 kg

Nemzetiség: brazil

Pozíció: középpályás

Mezszám: 16



Casemiro, teljes nevén Carlos Henrique Casemiro a brazíliai Sao Paulo városában született 1992. február 23-án. A fiatal brazilnak 10 évesen adatott meg a lehetőség, hogy a Sao Paulo utánpótláscsapatában játsszon, mi több, az edzőkomplexumban is lakhatott. Casemiro a legtöbb brazil tehetséghez hasonlóan szegénynegyedben nőtt fel, ahol az életkörülmények egyáltalán nem voltak megfelelőek egy sportember számára, így több alkalommal is rokonainál, ismerőseinél aludt, hogy a mérkőzések előtt kipihenhesse magát.


Az utánpótlás ranglétrát végigmászva 2002 és 2010 között volt a Sao Paulo ifijeinek tagja, mi több csapatkapitánya. 2010. július 25-én végre lehetőséget kapott a nagycsapat tagjaként, amelyet azonnal meg is hálált. 2010 és 2012 között játszott a Sao Paulo nagycsapatában, ahol 62 mérkőzésen lépett pályára és 6 gólt sikerült szereznie. Ez idő tájt már a Real Madrid figyelmét is felkeltette, a Castilla gyengélkedése miatt pedig Pérez kölcsönvette a fiatal brazilt, aki akkor még nem is álmodott róla, hogy néhány hónappal később a Real Madrid nagycsapatában fogja rúgni a bőrt.


A kölcsönidő alatt Casemiro 16 mérkőzésen lépett pályára a Castilla tagjaként, 1 gólt sikerült szereznie, de Toril mester nem számolhatott vele teljes mértékben az idény végéig, hiszen Mourinho behívta a nagycsapat keretébe a sok sérülés miatt. A játékos 2013. április 20-án meg is kapta a lehetőséget a portugál mestertől egy Betis elleni bajnoki mérkőzésen, kezdőként, ahol sokak szerint csapata legjobbja volt. Ezután a középpályás már a Real Madrid felnőtt csapatának tagja maradt a szezon végéig.

A játékos tehetsége és edzéseken mutatott formája meggyőzte a vezetőséget, így 2013.06.10-én a Real Madrid hivatalos oldalán jelentette be, hogy végleg megvásárolták a fiatal tehetséget, az új kontaktust 4 évre írták alá, a játékos ára 6 millió euró volt. Casemiro lett így a Blankók 2013-as nyári átigazolási szezonjának második érkezője Dani Carvajal után. Az előszezonban kiváló teljesítményt mutatott, több gól is sikerült szereznie. A 2013/14-es szezonban eddig 3 mérkőzésen léphetett pályára, mindhárom alkalommal csereként.


A játékos igazán jól kijön csapattársaival, közülük is honfitársával Marceloval és Ronaldoval ápol baráti kapcsolatot. Legnagyobb példaképei a Habfehérek egykori aranylabdásai: Zidane és Ronaldo.

Játékstílusa egyszerre sokoldalú és agresszív, igazi keménykötésű középpályás, aki nem csak a védekezésből veszi ki részét, de a támadásokban is segítséget nyújt. Pontrúgásoknál kifejezettem veszélyes az ellenfél kapuja előtt.


Jelenleg Modric és Illarra kiváló formája miatt csak elvétve kap lehetőséget, és Khedira is még előtte van a sorban, de mindenki egy igazi csiszolatlan gyémántnak tartja Casemirot. Jelenleg a játékos kölcsönadásáról tárgyalnak, a legnagyobb kérője a Real Sociedad.

Teljesítménye nem maradt észrevétlen a brazil szövetségben sem, a Selecao U20-as keretének tagjaként 15-ször kapott lehetőség, ahol 3 gól sikerült szereznie, a brazil felnőtt válogatottban pedig 5 mérkőzésen léphetett eddig pályára.


Főbb sikerei:
U20-as Dél Amerika bajnok (2011)
U20-as Világbajnok (2011)

Kelemen Dániel