2013. április 25.

Jöttünk, láttunk és kikaptunk...



Robert Lewandowski négy gólt vágott, a Real Madrid szinte reménytelen helyzetben a BL-elődöntő visszavágója előtt. Semmi kreativitás nem volt José Mourinho csapatának játékában, bezzeg ha a ma 50 éves Détári Lajos ott lett volna a pályán...





Dortmundi rohamokkal kezdődött az első félidő, a Real Madrid mintha nehezen vette volna fel a meccs tempóját. Rögtön a meccs elején Diego López védett egy óriásit, a nyolcadik percben azonban már megszerezte a vezetést a nagyon motiváltan kezdő hazai csapat: egy beívelt labda után Pepe rosszul helyezkedett, nem úgy Robert Lewandowski, aki közelről betalált. Máris hátrányban volt tehát a Real Madrid.
Aztán ami történt, azt nehezen lehetett megérteni: a szép játékáról is ismert Dortmund visszaállt, elkezdte gyilkolni a játékot, s bár volt néhány ígéretes kontrája, összességében nem mutatta fel azokat a jellemzőket, amelyeket általában szokott. A Real Madrid pedig hiába passzolt sokat a középpályán, helyzetet egyáltalán nem tudott kialakítani. Szóval cseppet sem volt jó a meccs...

Mondjuk azt, hogy mindkét csapat óvatosan játszott az első félidőben, a meccs akkor élénkült meg valamelyest, amikor a 41. percben Marco Reus elesett Raphael Varane szorításában a tizenhatoson belül, a játékvezető azonban – alighanem jogosan – nem ítélt büntetőt. És ennek volt jelentősége, mert az ellentámadásból rögtön gólt szerzett a Real Madrid: Mats Hummels amolyan „beépített ember” módjára ziccerbe hozta Gonzalo Higuaínt, aki okosan középre passzolt, az érkező Cristiano Ronaldo pedig az üres kapuba továbbította a labdát.


Gólt lőtt idegenben, így máris jobb helyzetben volt a királyi gárda – annak ellenére, hogy taktikailag inkább a Dortmund állt nyerésre az első félidő után.

És a második félidőben már nem csak taktikailag, de az eredményt illetően is: a Real Madrid immáron követni sem tudta a villámgyors hazai akciókat, és ez meg is látszott a végeredményen, no meg a játék összképén, mert osztálykülönbség volt a csapatok között. A 49. percben Lewandowski megszerezte saját maga második gólját is a találkozón, majd nem sokkal később ismét a lengyel villant: az 55. percben egy parádés visszahúzás után mattolta Diego Lópezt, ezzel már kettővel vezetett a Dortmund, és nagy bajba került a Real Madrid, amely nemrég szinte páholyban érezte magát.
Ennyivel azonban nem értek véget a madridiak megpróbáltatásai: merthogy Lewandowski még tartogatott valamit az estére, igaz ehhez Xabi Alonso segítsége is kellett: a madridiak középpályása a tizenhatoson belül fellökte ellenfelét, a játékvezető jogosan ítélt tizenegyest. A lengyel gólzsák persze oda állt a labda mögé, és nem is hibázott – nagy erővel a kapuba bombázott, amivel megszerezte saját maga és csapata negyedik gólját a találkozón.

A végén még néhány reménytelen akciója volt a Real Madridnak, amely érthetetlenül gyengén és elképzelés nélkül futballozott ezen az este. A visszavágón pedig aligha tudja majd kiharcolni a továbbjutást, úgyhogy úgy néz ki, a „Tizedikre” még várhatnak a királyi gárda hívei.

Hacsak nem tartogat valami elképzelhetetlen meglepetést a Bernabéu-atmoszférája. Másban nem bízhatnak a spanyolok.



Borussia Dortmund-Real Madrid 4-1 (1-1)

Gólszerzők: Lewandowski (8., 49., 55., 68.) ill. C. Ronaldo (42.)

Forrás: fourfourtwo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése