2015. május 12.

Kapitány, ó Kapitányom...



Ezt a posztot egy rövidke kis vitaindítónak szánom, a véleményem igazsága nincs kőbe vésve, nyitott vagyok a különböző álláspontokat képviselő hozzászólásokra való reagálásra. Tehát: gondolatok az Iker-ügy margójára.



A végtelenített érettségi tételkidolgozásból csak alkalmanként fel-felpillantva is tisztában vagyok a szeretett klubunk körül lángoló vitákkal, és az azokat kiváltó eredményekkel. A helyzet nagyon egyszerűen a következő: a bajnokságnak vége. Kizárt dolognak tartom, hogy a Barcelona ne hozzon össze három pontot két mérkőzés alatt (ha egyáltalán lesz még két mérkőzés…). A második hely számunkra biztos, így túl sok tennivaló a hazai pontvadászatban idén már nem akad.

Nagy valószínűséggel, amennyiben Carlo meg akarja menteni a seggét szezont, akkor a BL-re kell koncentrálni, immár másodszor zsinórban. Ehhez pedig, ha nem is különösképpen kétségbeejtő, de korántsem ideális eredmény a torinói vereség.



Mondhatnánk naivan, hogy Casillas áldozatul esett az egyszeri Madrid-szurkolók egyébként valóban néha krónikus méreteket öltő bűnbakkeresési hajlamának. Mondhatnánk, hogyha nem lenne a fikázásnak ható szóáradat és füttyögés mögött igazságtartalom. Szörnyű hiba lenne például Ronaldót kikövetelni a kezdőből a rontott tizenegyese miatt, ami lehet, hogy a bajnokságunkba kerül. Casillas esetében azonban más a helyzet.

Mielőtt bárki felhördülne, hogy itt töltött hosszú évei alatt Iker is tett annyit a klubért, mint CR, szögezzünk le valamit. Ez igaz. És abszolút mellékes. Igen. Az. Valamit tisztázzunk: a kezdő összeállításakor az edzőnek nem azt kell figyelembe vennie, hogy az adott játékos mit tett a múltban, hanem azt, hogy mit tehet a következő meccsen a csapatért. A múltbeli nagy teljesítményekért már mi, szurkolók imádtuk, ódákat zengtünk róla, piedesztálra emeltük. Megkapta az ellentételezést mind a drukkerek szeretete, mind az edző bizalma, mind az anyagiak szempontjából. Ami volt, elmúlt. És amíg Ronaldónál nagy eséllyel megjósolhatjuk, hogy a továbbiakban is szállítani fogja a gólokat, a hullámok Iker teljesítményében most már sajnos tendenciózusnak mondhatók.


Nem csak arról van szó, hogy megint az öt és felesről kapott gólt egy beívelés után (ideális esetben oda érkező labda esetén egy magabiztos kapus megindul és tarol, de a labda nem juthat el a csatárig), hanem arról, hogy gondjai vannak az önbizalmával, lassan kihátrál(t) mögüle a közönség is és a beadások állandó Achilles-ínnak számítanak. És ez nincs jól…

Hogy mégiscsak rövidre zárjam, a véleményem szerint az ideális megoldás Navas kezdőben való szerepeltetése lenne, Casillas megtartása mellett. A Costa-ricai hálóőr igencsak háttérbe szorult a méltatlanul rövidre sikerült kupakaland folyományaként, pedig a legkevésbé sem szolgált rá Ancelotti bizalmatlanságára. Így elkerüljük, hogy méltatlanul távozzon a klub történetének egyébként valóban egyik legnagyobb ikonja, egyszersmind megadva a Kapitánynak lehetőséget, hogy harcoljon továbbra is a helyéért, ha még fontosnak tartja azt. Azt gondolom, így fair mindenkivel szemben. És ti mit gondoltok?

Kocsi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése