2013. július 9.

Ki Ő? – A vadállat nyomában



 Képler Laveran Lima Ferreira, ismertebb nevén Pepe, portugál-brazil származású labdarúgó, aki 1983. február 26-án született Maceióban, Brazília legkisebb államának fővárosában. Oldalunk mőst őt vette szemügyre, és ezen cikkünkben igyekszünk részletesen is bemutatni, védelmünk egyik legnagyobb oszlopát... vagy csak volt oszlopát?




Pepe 18 éves korában költözött Európába, ekkor kezdődött el labdarúgó karrierje, mikor a Marítimo B csapatának tagja lett. 2003-ig párhuzamosan a tartalék- és az első csapatban is szerepelt. 2004-ig játszott ebben a csapatban. (Időszak: 2001-2004, Mérkőzések száma: 76, Gólok száma: 4.)

2004 nyarán egymillió euróért és három játékosért (Tonel, Evaldo, Antonielton Ferreira) cserébe lett az FC Porto játékosa. A szerződés azt is magába foglalta, hogy egy esetleges későbbi eladásakor a Marítimo az átigazolás díjának a húsz százalékát kapja meg. Vagyis amikor a Porto eladta őt a Real Madridnak harminc millió euróért, a Marítimo hatmillió euróval gazdagodott. (Időszak: 2004-2007, Mérkőzések száma: 64, Gólok száma: 6.)


2007. július 16-án, harmincmillió euró fejében lett szeretett csapatunk játékosa, és ötéves szerződést kötött a klubbal. November 8-án összeverekedett csapattársával, Javier Balboával egy edzésen. Statisztikai tábláján eddig 196 mérkőzést számlálhatunk, 4 góllal, 57 sárga lappal, és 6 kiállítással.

A Real Madrid tagjaként a 2007/2008-as szezonban megrendezett El Clasico-t tartják Pepe legjobb mérkőzésének, ahol számos Barcelona támadást akadályozott meg. Ekkor csapatunk 1-0-ra nyerte a mérkőzést. Az idény végén a Diario AS című napilap a legjobb, négyes osztályzatot adta neki, a goal.com pedig a tíz megszerezhető csillagból kilenccel jutalmazta.


A 2008/2009-es szezon leginkább arról a piros lapról maradt emlékezetes vele kapcsolatban, amit a Getafe ellen kapott április 21-én. Miután csúnyán utána rúgott Javier Casquerónak, tízmeccses eltiltást kapott, ami a bajnokság vége miatt a következő idényre is áthúzódott.

A következő idényben csak decemberig játszhatott, ekkor súlyos sérülést szenvedett, amiért az orvosok hathónapos kihagyást jósoltak neki. A klubszezon hátralévő részét így ki kellett hagynia, azonban a 2010-es vb portugálok számára utolsó két mérkőzésén, Brazília és Spanyolország ellen már pályára léphetett.


Pepe a portugál válogatott tagja is, úgy, mint csapattársa C. Ronaldo, és F. Coentrao. A portugál állampolgárságot 2007 augusztusában kapta meg, és augusztus 30-án már tagja volt a lengyelek elleni Eb-selejtezőre utazó keretnek. A tornán minden meccsen játszott, és ráadásul gólt is szerzett, méghozzá Törökország ellen.

Ezek a tények azt mutatják, hogy Pepe vérbeli Madridista, aki megérdemli a kitüntetést, bár néha-néha jobban járna -és a csapat is-, ha kevesebbet szabálytalankodna, illetve ha nem veszítené el a fejét mérkőzésről mérkőzésre.


Raphael Varane jelenléte miatt egyre sűrűbben megkérdőjelezhetjük játékát a csapatban, hisz a fiatal francia rendszerint sokkal jobbnak bizonyult, mint a portugál. Erre a tényre még Mourinho is reagált: "Könnyű megérteni Pepe igazi problémáját, Raphael Varane-nak hívják" – gúnyolódott ex edzőnk, aki még akkor a csapat „vezére” volt. "Nehéz elfogadni 31 évesen, hogy egy 19 éves gőzhengerként kiszorít a csapatból, de ez az élet rendje."- mondta még Pepe. Nos, ez a jövő szezontól Carlo Ancelottitól függ, hogy kit fog előnyben részesíteni.


Reméljük, hogy Pepe hamarosan „felnő” a sportszerű játékhoz, és szabálytalansági mutatója nem ível felfelé, ahogyan eddig. Bár nem lesz könnyű e változási folyamat teljesítése, ugyanis ilyen korban már nagyon nehezen tudnak megváltozni az emberek, így attól tartunk, hogy a mi Pepénk, meg marad az eddigi embernek. Ha tetszik, ha nem!

!Hala Madrid! 

Fekete Erika

1 megjegyzés:

  1. Nem rossz cikk. De azért lehetett volna jobb is...

    És igen HALA PEPE!

    VálaszTörlés