2013. augusztus 16.

Iker kontra Diego

Ti kértétek, mi pedig megadjuk. Hogy miért? Azért, mert egy új rovatot indítottunk, csakis kizárólag az olvasók kedvéért. Hiszen az egy dolog, hogy mi miről szeretnénk, akarunk írni..., az meg egy másik, hogy ti miről szeretnétek olvasni. Nagy különbség, nem beszélve arról, hogy jócskán megérdemlitek ezt a szívességet, ti, hűséges és kedves olvasók. Így tehát, mi kérdezünk, ti válaszoltok, aztán írjuk is az általatok megválasztott cikket. Új rovatunk debütáló cikke következik, mely két hálóőr véres ugyan barátságos csatájáról szól. Következzék tehát, a TI kértétek!

Nem mindig adatik meg, hogy arról olvasunk, amiről éppen szeretnénk. Most azonban, tessék, mi eleget teszünk az olvasók kéréseinek, mert ti azt mondtátok, mi pedig szót fogadunk. No de nem is húzzuk tovább az időt, hiszen az idő pénz, ezt mindenki tudja.... csak kár, hogy abból a pénzből semmit sem látunk. No de most már tényleg sutba dobom a szájzáramat, kezdjük hát el.

Iker kontra Diego

Egy bő fél évvel ezelőtt, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy érkezni fog hozzánk egy olyan kapuskesztyűt viselő úriember, aki tudásával, tapasztalatával, elhivatottságával kiszorítja a szeretett klubikonunkat, a csapatunk egyetlen csapatkapitányát, Iker Casillast. Ám vissza ugorva a jelenbe, elmondhatjuk, hogy bizony bizony, így lett. Diego Lopez, nem csak helyettesítette a Kapitányt a kapuban a sérülése alatt, hanem -némi túlzással- még felül is múlta. Hajaj, de még hogy. Ezért nem volt csoda, hogy miután Iker felépült és játékra kész volt, mégsem játszatta José Mourinho. Persze ennek van egy másik oka is, nem csak az, hogy Lopez jó volt. Már 2012 decemberében is incselkedett a mester San Ikerrel... hisz bizonyára mindenki emlékszik a Málaga elleni bajnoki mérkőzésre, amikor a padra ültette Casillast azon okból kifolyólag, hogy Adán jobb, és Adán védett. Mi lett az eredménye e húzásának? Vereség.


Úgy véljük ez volt az a pont, ami elindított egy jókora nagy hullámot. Az új esztendőbe átlépvén ugyan a Kapitány volt a kezdőkapus..., ám sajnos egy balszerencsés mozdulat után, kéztörést szenvedett, hála Arbeloa ügyefogyottságának. A kapusoknál kifejezetten védeni kell a kezet, hiszen az a "munkaeszközük". Nem igaz? Dehogynem! Súlyos sérülést szenvedett Iker, ezen testrészével. Több, mint három hónapig volt harcképtelen. A sebesülés után Mourinho nagy filozofálásba kezdett, ugyanis tudta, hogy Iker bármennyire is unszimpatikus a számára, de az egyetlen olyan kapus, aki tud védeni a csapatban. Lépéshez kellett folyamodnia. Egy ideig Adán kapta meg a kapus szerepet, egészen addig, amíg Lopez meg nem érkezett.
José egyik legjobb igazolása ő. Viszonylag gyorsan lezavarták a tárgyalást, és szinte máris munkába dobták a spanyolt. Még a Getfae ellen nem, de a Barcelona ellni mérkőzésen már ott állt a kapuban és védett, ahogyan illik. 2007 után újra magára ölthette a Real Madrid kapus felszerelését, méghozzá nem is akármilyen ellenfél ellen. Bár a mérkőzés iksz lett, nem jelentett semmit. Jól játszottunk, még felforgatott kerettel is, Lopez előtt pedig sorba hajoltak meg a szurkolók.
Ez időtől fogva, Diego illedelmesen ugyan, de kibérelte magának a hálóval kifeszített területet. No azért valljuk be, hogy rá is szolgált alaposan, hisz nem mindennapi védéseket, vetődéseket prezentált. Olyan szintre jutott a szurkolók szívében, hogy lassan a kapu mellett még a drukkerek szeretetét  is kibérelte. Nem egy, és nem kettő drukker mondta azt, hogy Lopez a király, a csúcs, a bestof, ezért neki kell védeni, övé a kapu, semmi sem számít, csak ő álljon ott. Az eddigi San Iker rajongók, San Diego drukkerek lettek, maguk mögé dobva a klubikonunkat, aki megannyi csodát vitt véghez. És mégis elpártoltak tőle. Ám, ilyenkor illik azt hiszem kijelenteni, hogy Tisztelet a kivételnek. Mert bizony, voltak olyan drukkerek, akik átpártoltak Iker mellől és már egyenesen utálták, viszont maradtak még olyanok is, akikben meg van az elegendő sport szeretet és tisztelet ahhoz, hogy ne fajuljanak át erre a szintre. Ők bíztak, Mi bíztunk Ikerben, hogy felépül. És mi történt, amikor felépült? Semmi! Kapott lehetőséget? Nem! Miért? Azért, mert José kurvaanyád Mourinho nem szimpatizált a Kapitánnyal és azért sem játszatta. Tehát akkor ő is közre játszott abban, hogy a szurkolók elpároltak Iker mellől? Igen!


Persze, ez egy igen nehéz döntés. Ugyanis a kapusok élete nem olyan, mint egy mezőnyjátékosé. A hálóőröknek folyamatosan kell a meccstapasztalat, őket nem lehet állandóan váltogatni. Ezzel mi tisztában vagyunk. Teljes egész mértékben. Ugyanakkor, mi már csak azt nem értjük, hogy mi volt az az ok, amiért az utolsó 3 bajnoki fordulón is még Lopez védett, amikor már minden mindegy volt. Akkor, abban az időben meg lehetett volna adni a lehetőséget. De nem kapta meg... és vajon miért? Rajta, találjátok ki! Igen, José baromsága miatt! No de más az, hogy az edző a gyökér és más az, hogy Lopez tényleg jobb, mint Iker. Igen, kövezzetek meg, jelenleg jobb!

Lopez a jobb.

A jelen állások szerint jobb. De még mennyivel. Magabiztos, határozott, helyén van a keze és az esze is egyaránt. Egyértelmű, hogy neki kell állni a kapuban. Vagyis kellene..., de nem fog.
Komolyra fordítva a szót, tényleg jobb formában van Ő, mint Iker. De Casillas sincs messze a régi önmagától, viszont még van hova fejlődnie. Hogy én kit állítanék a kapuba? Az majd kiderül, egy picit később. Viszont leszögezem, hogy bármennyire is nagy Iker Fan vagyok, akármennyire is imádom San Ikert, bálványozom, példaképezem, nem tudom azt mondani, hogy egyértelműen neki kell védenie a kapunkat. Hisz, mégis csak egy olyan ellenfele van, aki az elmúlt fél szezont komolyabb hiba nélkül hozta le. Ezzel szemben Casillas már vagy másfél, két éve nem találja a régi önmagát. Ellustult, behúzta a féket, mivelhogy tudta, hogy úgy sincs az az edző aki kivenné a kapuból illetve úgy sincs olyan játékos aki kiszorítaná a hálóval körbe vett portából. Most azonban kerekestül felfordult eddigi élete. Kapott egy ellenfelet, aki ellen ha nem hozza a maximumot, akkor koptathatja megint a padot. Persze ha az edző van olyan karakán, hogy a csapat érdekében inkább Lopeznek adja meg az esélyt.

Még anno
Két nagyon jó kapusról van szó..., viszont az egyik élete formájában van, addig a másik még mindig próbál kimászni a három méteres gödörből, eddig sikertelenül. Júniusban egyértelműen látszott Iker gyenge teljesítménye a Konföderációs Kupa mérkőzései alatt, pláne az elődöntőben a tizenegyeseknél. Egyet sem tudott kivédeni, de nem hogy kivédeni, sőt még rá mozdulni sem tudott. Azóta egy picit megindult a javulás útján, és a felkészülési meccsek során már - már csillogott is a Kapitány.
Szumma Szummarum, piszok nehéz döntés előtt áll Carlo Ancelotti, ugyanakkor mi tudjuk, hogy kit fog preferálni. Egyértelmű, hogy Ikert. Valami miatt. De megértem. Ugyanakkor ha én lennék az edző, kijelenteném, hogy amennyiben drasztikus teljesítménybeli zuhanást tapasztalok, akkor ülhet vissza a kispadra Casillas és jöhet Diego. Mindenesetre tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz döntés, de remélni merjük, hogy helyes választást fog meghozni az edzői gárda.

Miért lenne jobb, ha Iker védene?

Sokan fel teszik a kérdést, hogy miért lenne jobb nekünk, ha Iker állna a kapuba...., nos erre egyértelmű választ nem tudok adni. De megpróbálom érthetően kifejezni magam e nehéz témában. Mert bizony nehéz, nem is kicsit. Kérem baszod alássan, azért lenne kifizetendőbb, hogy ha Iker állna a kapuba, mert mégis csak a klubikonunk, mégis csak a csapat kapitányunk, aki jóban van a játékosokkal, aki egy futball vallást képvisel, aki egy meghatározó személyiség. Régebben eme tulajdonságok, egybe vegyültek a tudásával. A tudás most is meg van, csak egy picit megfakult. Ezeket kell vissza hozni és újra nagyszerű lenne, sokak szemében.



Nekem most is az, de tény ami tény, nincs meg benne- pontosabban meg van, csak eltűnt- az ami most meg van legnagyobb ellenfelében. Iker Casillas, akkor is Iker Casillas fog maradni, punktum. Neki kell kezdenie, aztán ha azt látjuk, hogy hanyatlik a kapuban, akkor mehet a plusz edzésekre. De attól félek, hogy erre nem fog sor kerülni, és Lopez pedig meccs nélkül marad. Megkedveltem Diegot, de Ikert jobban szeretem. Diegot inkább sajnálom, hogy nem tud egyértelmű csapatban védeni....

Iker vagy Lopez védjen?

Egyszer kétszer már elmondtam, de most részletesebben is kifejtem. Úgy vagyok ezzel, hogy a szívem Ikert állítaná oda, az eszem pedig Diegot. A szívem azért, mert szeretem Ikert (na nem úgy), hisz nagy példakép, nagy kedvenc. Neki hála szerettem meg a futballt, és vele együtt a Real Madridot. Az eszem viszont azt súgja, hogy Lopeznek kell védenie, voltaképpen azért, mert bomba formában volt tavaly (foci nyelven). Bomba formában köszönt el az elmúlt szezonban és bomba formában is jött vissza. Körülbelül annyi magabiztosságot sugall, mint amennyit régebben Iker. Örül a madridista mikor ő áll a kapuban.


Ugyanakkor Iker Casillas mégis csak Iker Casillas és azért valljuk be, fejlődik... lépésről, lépésre. Bármelyik is fog védeni, az nagy kibaszás a másikkal szemben. Mindkét ember nagy értékeket képvisel, csak különbözően. Továbbra is azt mondom, hogy ezt döntsék el Ancelottiék. Aztán bízzunk abban, hogy jól fognak dönteni.
Ami biztos: bármilyen határozat is születik, mi ellene nem tudunk tenni. Elfogadni nem muszáj, de megváltoztatni a döntést nem tudjuk. Mi csak a judíciumot szenvedhetjük el, aztán örülünk vagy sem. Ilyen ez.

Na hát, úgy látom záróra van, így a cikket is zárjuk. Próbáltam szemléltetni a helyzetet kisebb- nagyobb sikerrel, remélem, hogy tetszett.... no de, búcsúzunk, hiszen bezárt a Miki mókatára. A lényeg, hogy jól döntsenek és nem lesz baj. Én Iker mellett vagyok, aztán, hogy ti kit támogattok, az csakis kizárólag rajtatok múlik, de nyugodtan leírhatjátok ide a cikk alá. Most már rajtatok a sor.



Még annyit hozzátennék, hogy vasárnap meccs, ne felejtsétek el!

Ennyi volt tehát a "Ti kértétek..." című rovatunk debütáló cikke, remélem elégedettek vagytok. Aztán, majd hamarosan újra kikérdezzük a véleményeteket. Addig is tartsatok továbbra is velünk, a Real Madrid C.F.- Szurkolói Oldallal.

Lakatos Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése