2013. november 6.

Továbbjutást érő pont a Juventus otthonában


Felemás mérkőzésen 2-2-es döntetlent játszott egymással a Juventus és a Real Madrid a 2013/14-es Bajnokok Ligája szezon 4. csoportkörében. Összességében a haza publikum előtt játszó Zebrák rukkoltak elő szebb játékkal, de a megszerzett 1 pont a Madridiaknak már a biztos továbbjutást, a Torinóiaknak pedig a csoport utolsó helyét jelenti.

 



A Real Madrid csapata első alkalommal lépett pályára a 2011-ben átadott Juventus Stadiumban, ami már a haza csapat sokadik székhelye, ezzel az első olyan olasz klub a történelemben, akinek 100%-ban a saját tulajdonában van a sportkomplexuma. A kicsivel több, mint 41.000 főt befogadni képes stadionban szinte teltház volt, a spanyol szurkolók egy kb. 3-400 fős csoporttal képviseltették magukat.


A két csapat a megszokott időpontban vágott neki a csoportküzdelmek 4. körének, a Juventus a csíkos haza szerelésében, míg a Real Madrid az idei narancssárga BL szerelésében lépett pályára. Conte a Buffon - Caceres, Barzagli, Bonucci, Asamoah - Vidal, Pirlo, Pogba - Marchisio, Llorente, Tévez kezdőt küldte ki a pályára, míg Anccelotti a Casillas - Ramos, Varane, Pepe, Marcelo - Khedira, Xabi Alonso, Modric – Bale, Benzema, Ronaldo összeállításnak szavazott bizalmat. A hazai oldalon Lichsteiner és Vucinic sérülés, Chiellini pedig eltiltás miatt hiányzott, a vendégeknél Coentrao hétvégi ficama miatt nem állt csapata rendelkezésére.


A mérkőzés elején óvatos passzolgatásnak lehettünk szemtanúi, hiszen mindkét csapat szépen járatta a labdát, keresték a másikon a fogást, de ez inkább a Blankóknak kedvezett. A 9. percben megunva a labdázgatást Ronaldo indult meg a Buffon kapuja irányába, de kifelé cselezve már kiszorított helyzetből tüzelhetett, ami éppen, hogy a kapufa mellett ment el. A hazaiak észbe kapva komolyabb támadásokat kezdtek indítani, majd néhány perccel később Tévez esett a vendég 16-os területén, de Howard Webb nem ítélt 11-est. Néhány pillanattal ezután Ramos hatalmas hibáját követően Llorrente indult meg a vendég kapu irányába, de Varane, „A fal” megakadályozta szándékában, újabb pillanatokkal később pedig már Bale eresztett meg egy kemény balost, de Buffon védeni tudott.


A17. percben egy Pogba beadást követően Pepe nagyon szerencsétlenül ért labdába, Casillasnak óriásit kellett hárítania. A félidő közepén a Juventus keményen nyomott, kis időre beszorultak a vendégek a saját térfelükre, de az Öreg Hölgy nem tudta megszerezni a vezetést.  A 28. minutumban Tévez indult meg a bal szélen, majd a beadását követően Marchisio fejelt, amit Casillas újbóli nagy védéssel hárított. A 35. percben megszületett a mérkőzés első sárga lapja, Modric keményen szerelte Pogbát, így a horvát karmester a következő mérkőzést kihagyni kényszerül.


A 39. perc végén aztán jött a fekete leves, Varane buktatta Pogbát a 16-oson belül, amiért a francia védő sárgát, a Zebrák pedig 11-est kaptak. Casillas jól érezte a labdát, de a büntetőt Vidal értékesítette, így a Juve szerzett vezetést. A 44. percben újabb sárga jött, Pirlo kaszálta el Xabi Alonsot, majd pár pillanattal később Marcelo vezette fel a labdát egészen az alapvonalig, majd szépen centerezett, de Benzema és Ronaldo egymást zavarva nem tudták kihasználni a gólszerzési lehetőséget. Webb 1 perces hosszabbítást ítélt meg, majd a csapatok a hazaiak 1-0-s vezetésével vonultak a szünetre.


A második játékrész a Habfehéreknek indult jobban, Cáceres óriásit hibázott, a megszerzett labdát Benzema készítette le Ronaldonak, aki megszerezte az egyenlítő találatot, ezzel együtt pedig az idei BL kiírásban saját 8., összességében pedig 300. idegenbeli találatát. A gól után felébredt a csapat, az 56. percben Xabi Alonso bombázott a vendégkapu irányába, de sajnos csak a felsőlécet találta el. A nyomás meghozta gyümölcsét, hiszen a 60. minutumban Marcelo ívelte előre Ronaldonak a labdát, aki a bal szélről befelé húzott, majd az érkező Balenek passzolt, aki egy laza testcsel és egy kemény balos után megszerezte a Blankók vezetését.


Az öröm sajnos nem tartott sokáig, a 65. percben Cáceres ívelte a kapu elé a játékszert, amit Llorrente tökéletesen fejelt meg, így Casillas hiába vetődött, a labda a hálóban kötött ki, újra döntetlen lett az állás. Nem sokkal később Benzema hagyott ki óriási ziccert közvetlen közelről. A72. percben megkezdődtek a cserék is, először Xabi Alonsot Illarramendi váltotta, majd Bale helyett Di María érkezett. A 78. percben az amúgy elég szürkén játszó Tévez indított egy nagy löketet, de Casillas újfent védeni tudott, így az argentin csatárnak tovább folytatódott 4 éves góltalansági sorozata, már ami a BL-t illeti.  A 81. minutumban Benzema hagyta el a pályát, és a fiatal Jesé kapott néhány percnyi lehetőséget. Ezután már a csapatok elég óvatosan járatták a labdát, ami a pontokat tekintve a Madridiaknak bővel elég is volt. A 3 perces ráadás végéig már nem történt semmi, így a csapatok 2-2-es döntetlennel zárták a napot.


A mérkőzés hőse egyértelműen Casillas volt, aki bár ritkán kap lehetőséget, mégis hatalmas védéseket mutatott be. A két bekapott gól egyike sem az ő hibája volt, fantasztikusan védett, a 11-est is érezte és Llorrente fejesét is csak éppen hogy nem érte el.


A megszerzett 1 pont a Real Madridnak a biztos továbbjutást jelentett, a torinói alakulat azonban csak az utolsó helyen áll a csoportban 3 ponttal. A B csoport másik mérkőzésén a Koppenhága hazai pályán 1-0-s győzelmet aratott a Galatasaray ellen, így a 2. helyen holtverseny alakult ki, de az egymás ellenni mérkőzés és a gólkülönbség miatt a törökök állnak jobban.


Gólszerzők: Vidal (11-esből), Llorente, illetve CR7 és Bale.
Sárga lap: Bonucci, Pirlo, illetve Varane és Modric.

Statisztika:
Gólok: 2 - 2
Labdabirtoklás (%): 46 - 54
Sikeres passzok (%): 84,1 – 89,2
Lövések: 24 - 17
Kapura lövések: 12 - 4
Szögletek: 7 – 3
Szabálytalanság: 10-7
Sárga lap: 2 – 2
Piros lap: 0 - 0

Kelemen Dániel

1 megjegyzés: