2013. június 30.

Ki is az a Carlo Ancelotti?




Kétszeres Bajnokok Ligája győztes játékosként és kétszeres edzőként. Egy világverő Milan csapatot rakott össze illetve az ő kezei alatt tündökölt Kaká. És most a Real Madrid edzője. Bizonyára már kitalálták a kedves olvasók, hogy kiről van szó. Igen az olasz szakmenedzserről, Carlo Ancelottiról. Cikkünkben a Királyi Gárda újdonsült menedzsmentjét mutatjuk be, a kezdetektől napjainkig.



Carlo Ancelotti 1959. június 10-én született Olaszországban, Reggioloban. Édesapja a mezőgazdaságban dolgozott, ezért elköltöztek Modenába, majd Parmába, ahol 18 évesen indult el labdarúgó sikere. A Serie C-ben szereplő Parma csapata két év után, a fiatal középpályás jelenlétével feljutott a Serie B-be. (Mérkőzés: 55, rúgott gólok: 13.) Három év Parmai szolgálat után élete 180°-os fordulatot vett: szerződtette a Roma. Itt többek között együtt szerepelt Pauloval, Roberto Falcaoval és Roberto Pruzzoval. A kispadról ekkoriban a legendás Nils Liedholm irányította a csapatot. Ezekben az években a csapat számára egymást követték a sikerek: 1983-ban – 40 év után – bajnok lett, és négyszer, 1980-ban, 1981-ben, 1984-ben és 1986-ban az olasz kupát is sikerült elhódítaniuk, viszont 1984-ben lemaradtak a BEK serlegről, mivel alulmaradtak a Liverpoollal szemben. Karrierje egyik legrosszabb időszaka 1981és 1983 között volt, mikor ugyanis egy sérülés miatt csak nagyon keveset játszhatott. Az 1986-1987-es –utolsó fővárosi- szezonban a csapat kapitánya címet viselhette. (Mérkőzés: 171, rúgott gólok: 12.) 


Karrierje ranglétráján ismét feljebb lépett: az AC Milan szerződtette 28 esztendősen. Franco Baresivel, Paolo Maldinivel, Marco van Bastennel továbbá, Frank Rijkaarddal és Ruud Gullittel játszott egy csapatban, Arrigo Sacchi irányításával. Az olasz kupa kivételével mindent megnyertek, amit csak lehetett. (Mérkőzés: 112, rúgott gólok: 10.) Az olasz válogatottban is szerepelt 1981-1991-ig. (Mérkőzés: 26, rúgott gól: 1.) 1992-ben fizikai problémák miatt abbahagyta a labdarúgást. Edzői karrierje 1995-ben indult el, mikor a Reggiana edzője lett. Ezután 1996-1998-ig a Parma kispadját ő foglalta el. Az 1998–1999-es szezontól a Juventus trénere lett. Minden idényben esélyesek voltak a scudettóra, de mindig lecsúsztak róla. Itt játszott akkoriban Alessandro Del Piero, Zinedine Zidane, Igor Tudor és Filippo Inzaghi is. 2001-től az AC Milan kispadjára került a török Fatih Terim helyét átvéve. Első idényében a 4. helyet szerezték meg a Serie A-ban, így következhetett a Bajnokok Ligája. 2002–2003-ban a csapat Bajnokok Ligája-, és olasz kupa-aranyérmet szerzett. 2004-ben csupán olasz bajnokok lettek. Egy esztendővel később, 2005-ben trófea nélkül zárt a csapattal. 


Ám a 2006/2007-es szezonban újabb Bajnokok Ligája címet szerzett Carlo, a milánói gárdával. Mindezek mellett egy-egy klubvilágbajnoki, európai Szuperkupa és olasz Szuperkupa győzelmet is elért a piros-feketékkel. 2009. május 31-én a Serie A 2008/2009-es szezonjának zárófordulója után az idényben megszerzett bronzérem után közös megegyezéssel, de távozott. Utódja a klubnál az AC Milan korábbi labdarúgója, Leonardo lett. Ugyanezen év júniusnak az első napján jelentették be, hogy az angol Chelsea labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását. Ancelotti 3 évre írt alá a fővárosiakkal. Ezzel ő lett a klub ötödik menedzsere 21 hónapon belül, valamint a harmadik olasz edző, a Chelsea-nél. A 2009/2010-es szezonban ő lett az első olasz edző Angliában, akinek sikerült az angol bajnoki címet megnyerni, ráadásul sikerült megvédeni az FA-kupát, így a Chelsea lett a 7. angol klub, amely duplázni tudott. Az ő irányításával szerződtették a csapathoz Fernando Torrest és David Luizt is. A Kékektől 2 év szolgálat után távozott. Még abban az évben, 2011-ben, a francia Paris Saint-Germain nevezte ki edzőjének. A 2012/2013-as szezont a PSG nyerte meg csupán harmadjára, Ancelotti vezetésével.



Rövid időutazásunk után megérkeztünk a jelenbe, amikor is José visszatért Angliába és Ancelotti Franciaországot maga mögött hagyva,  2013. június 26-án megjelent Madridban, hogy hivatalosan is be jelentség, midőn ő lesz az elkövetkező 3 évben a Királyi alakulat vezetőedzője, segítője pedig nem más lesz, mint Zinedine Zidane, korábbi aranylabdás, Real Madrid játékos, egy igazi élő legenda.
Ez már biztos, ahogyan az is, hogy nem döntött rosszul Florentino Pérez, elnök úr, hogy őt nevezte ki, szeretett csapatunk edzőjévé. Bízunk benne, hogy amit José nálunk összetört, azt az olasz szakember, tapasztalataival, játékos tudásával, edzői képességeivel összeragasztja és megjavítja. Az egyik olyan ember, aki megérdemli, hogy koptassa a madridi kispadot. Hisz tisztelettudó, konfliktus kerülő, tapasztalt, eredményes, határozott, sikkere törekvő és a Real Madrid minden értelmét elfogadó ember ő, Carlo Ancelotti.


Cikkünk végéhez értünk, és csak remélni tudjuk, hogy Carlo Ancelotti vezetésével, és Zinedine Zidane segítségével tovább gyűlik majd a Real Madrid C.F. serlegeinek száma, kívánunk nekik sok sikert, erőt, egészséget, és bízunk benne, hogy vezetésükkel nagyszerű eredményeket fognak elérni játékosaink, amikkel minket tesznek boldoggá!

!Hala Madrid!
 
Fekete Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése