2014. január 4.

Ki Ő? - A ,,walesi ágyú"

Név: Gareth Frank Bale
Születési idő: 1989.07.16.
Magasság: 183 cm
Súly: 74 kg
Nemzetiség: walesi
Pozíció: középpályás
Mezszám: 11





Gareth Frank Bale 1989. július 16-án Cardiffban, Wales fővárosában látta meg a napvilágot. Futballzsenialitására már tinédzserkorában fény derült, 16 évesen, 2006. április 17-én debütált az angol Southampton csapatában. Első bajnoki gólját 2006. augusztus 6-án szerezte szabadrúgásból a Derby County ellen. Első szezonjában góljait elsősorban szabadrúgások tömegeivel szerezte, ezért a szezon végén2007. március 4-én megválasztották a Football League - Év fiatal játékosának. A Southampton együttesében összesen 45 alkalommal lépett pályára, melyeken 5 gólt sikerült szereznie.


Fiatal kora ellenére első profi szezonja olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy több Premier Ligabeli együttes is kiemelt figyelemmel kísérte a kis walesi karrierjét. 2007. május 25-én a Tottenham Hotspur játékosa lett, 4 évre szóló szerződést írt alá. Első mérkőzését a Spursben a St. Patrik’s Athletic elleni felkészülési mérkőzésen játszotta 2007. július 12-én. Nem sokkal később bemutatkozhatott az angol élvonalban is, nevezetesen a Manchester United ellen 2007. augusztus 26-án. Gareth lenyűgöző játékot produkált első Premier Ligabeli fellépésén, de ez sem volt elég a győzelemhez, a Vörös Ördögök nyertek 1-0 arányban Nani góljával. Rögtön a második bajnoki mérkőzésén 2007. szeptember 1-én megszerezte első bajnoki gólját a Fulham ellenében, amely mérkőzés 3-3-as döntetlennel végződött. 2007. december 2-án, a Birmingham City elleni találkozón ínszalagsérülést szenvedett a jobb bokájában, ami miatt a szezon teljes hátralevő részét ki kellett hagynia. A Tottenhamhoz igazolása után kicsivel több, mint 1 évvel, 2008 augusztusában újabb, magasabb fizetéssel 4 éves szerződést írt alá a Spursnél. A Londonban eltöltött évei alatt összesen 146 mérkőzésen lépett pályára, amelyeken 42 gólt szerzett 2007 és 2013 között. A londoniakkal egyetlen kupát, az angol Liga Kupát sikerült bezsebelnie 2008 tavaszán. Érdekesség, hogy Bale karrierje elején még balhátvéd poszton játszott, majd technikája és testi ereje fejlesztésével egyre többet szerepelt támadóbb posztokon, utolsó angliai szezonjában már a támadószekció tagja volt, főleg a baloldalon szerepeltették.



Az egész nyáron át tartó „Bale-saga” 2013. szeptember 1-én zárult le, mikor is az átigazolási szezon utolsó pillanatában bejelentették, hogy Bareth Bale a Real Madridhoz szerződik, ahová hat évre szóló szerződését írt alá.


Első mérkőzését új csapatában 2013. szeptember 14-én a Villarreal ellen játszotta, amely találkozón rögtön góllal mutatkozott be. A Valladolid elleni mérkőzésen megszerezte első mesterhármasát Habfehér mezben. Gareth olyannyira örült góljainak, hogy a mérkőzés végeztével Facebook oldalára kiposztolt egy fotót a meccslabdáról a következő gondolattal: „Az első Real Madridban szerzett mesterhármas labdám”.



A Real Madrid színeiben ez idáig 10 bajnoki mérkőzésen léptett pályára, ebből 8 alkalommal kezdőként. E mérkőzések alatt 713 percet játszott és 7 gólt szerzett. A Bajnokok Ligájában 5 alkalommal lépett pályára, 3-szor kezdőként. A BL-ben 319 perc alatt 2-szer volt eredményes. Jelenlegi csapattársai közül főleg CR7-el és Modric-al értik meg egymást a legjobban, a kis horváttal már a Spursnél is együtt varázsoltak.



Bale nem csak klubcsapataiban, hanem a walesi válogatottban is kulcsszerepet játszik. 2006. május 27-én húzhatta magára első ízben a walesi nemzeti csapat mezét. A Trinidad és Tobago elleni mérkőzésen léphetett pályára először csereként, ahol ő készítette elő a győztes gólt, és ezzel ő lett minden idők legfiatalabb walesi válogatott futballistája mindössze 16 évesen és 315 naposan. 2006. október 7-én újabb rekord fűződik Bale nevéhez, ő lett a legfiatalabb walesi válogatott gólszerző. A találatát Szlovákia ellen szerezte egy EB selejtező mérkőzésen. A walesi válogatottban mindeddig 43 alkalommal lépett pályára és 11 találatot jegyez.







Fekete Erika, Kelemen Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése